Home / Prva stran / Vsakdanji stik z naravo

 

Otroke moramo pogosto peljati v naravo, da bo naravo doživel z vsemi čuti, jo izkusil in razumel, in morda kdaj kasneje v življenju ne bo imel občutka nesmiselnosti življenja, saj bo lahko v naravi vedno našel osebni smisel.

Pri doživetjih je pomembno, da jih imamo, da smo jih izkusili, zato se moramo potruditi in dovoliti, da otroci doživijo naravo v vsej svoji širini. Ko se otrok nauči opazovati naravo, jo odkrivati in jo videti, lahko najde smisel v naravi in odkrivanju lepega v njej.

Narava

Kadar otroku omogočamo stik z naravo, spodbujamo njegovo ustvarjalnost, saj pri svoji igri rad uporablja palice, storže, kamne, travo, listje in veje. S tem spoznava naravo, njene zakonitosti in možnosti. Otroku v naravi moramo postaviti meje in pravila, da se bo v tem obsegu počutil varnega in hkrati samozavestnega, da bo lahko svobodno raziskoval. Otrok bo s tem krepil svojo voljo in izostril čutila.

Doživljanje narave zahteva notranjo umirjenost, pripravljenost in pozornost. Včasih od zvočnih efektov obremenjeni otroci le težko umirijo svojega duha. Da lahko opazimo naravo moramo biti pozorni in se zavedati dogajanja okoli sebe. Hkrati pa potrebujemo notranjo vedoželjnost o tem kaj se skriva na zaslednjim deblom in kamnom. Te sposobnosti moramo pri otroku razvijati in negovati.