Home / Šola IBMS Akademija Montessori / Šolska prehrana

 

Otroci potrebujejo več kot zgolj fiziološko uravnoteženo prehrano. Otroke že v zgodnjem otroštvu navajamo na zdrav način prehranjevanja in pravilen izbor živil, ki sestavljajo obroke. Pri pripravi jedi uporabljajmo malo soli, izogibajmo pa se tudi prekomernemu dodajanju sladkorja v različne pijače. Pogovor o hrani in prehrani nam omogoča, da bodo otroci in mladostniki razumeli zdrav način prehranjevanja, razvili primeren odnos do prehrane in z zdravim načinom prehranjevanja živeli skozi vso svoje življenje.

Otroke spodbujamo, da so pri pripravi in postrežbi hrane izvirni. Poskrbimo za lepo pripravljeno mizo in prijeten način postrežbe. Jedi naj bodo okusno pripravljene in mikavno okrašene. Otroke navajamo na dnevno prehranjevanje s svežim sadjem in zelenjavo. Prijetno, mirno okolje ter sproščeno vzdušje in primerno vedenje pri mizi obogatijo šolsko skupnost.

Otroški možgani potrebujejo uravnoteženo prehrano in vodo za svoje optimalno delovanje.

Otroke  bomo v okviru svojega programa vključevali v “zgodbo o pridelavi hrane” kar je za otroke iz mestnih okolij izrednega pomena. Tako bodo otroci poznali celotno zgodbo o pridelku, ki ga bodo znali ceniti kot dobrino ter bodo na ta način odraščali v odgovorne in etične posameznike. Svoj projekt pridelave hrane bomo vodili v okviru programa Šolski ekovrtovi, ki že uspešno deluje na ekovrtičkih v okviru zasebnega vrtca Akademije Montessori.

Processed with Moldiv1

Šolska prehrana bo ekološka in v celoti pripravljena v kuhinji šole. Dostop do jedilnikov bodo starši prejeli po elektronski pošti. Šola bo zagotavljala naslednje dnevne obroke:
  • dopoldansko malico,
  • kosilo ter
  • popoldansko malico.
Otroci bodo vsakodnevno sodelovali pri pripravi in pospravljanju. Pri kosilu bodo pomagali pri pripravi miz, delitvi hrane in pospravljanju krožnikov in pribora. Malico si bodo pripravili in postregli sami v manjših skupinah.
Čez dan bodo otrokom vedno na voljo nesladkan čaj, voda in sveže sadje.

Zdravstveno higienski režim in izvajanje HACCP sistema kontrolira Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije.